CYGNUS EXPERT - Nutriční péče
Každý nový nástroj nebo praktická funkce, o které CYGNUS vylepšíme, mají za cíl jediné - usnadnit práci vám všem, kteří na něj denně spoléháte. Usilujeme o to, aby vám CYGNUS dokázal šetřit čas a pomáhal vám pracovat bez chyb. Proto je náš informační systém rok od roku vždy o něco lepší. Uvědomujeme si však, že maximální potenciál všech vylepšení můžete využít až tehdy, když opravdu dobře ovládnete všechny jejich možnosti. Proto jsme připravili speciální vzdělávací programy CYGNUS EXPERT, které vám pomohou zdokonalit se v klíčových oblastech a stát se opravdovými experty ve využívání CYGNUSu.
Problematika nutriční péče v pobytových sociálních službách
Kvalitní stravování, které kombinuje zvyklosti a přání klientů ve vašem zařízení, a zároveň správně reflektuje jejich potřeby a omezení, je zásadní součástí péče o zdraví a přímo ovlivňuje kvalitu života těch, o které pečujete. Nutriční péče je komplexní problematika, která začíná v kuchyni, ale pokračuje nepřetržitě v přímé péči. I přesto je tato oblast v sociálních pobytových službách často opomíjená. Zařízení poskytující sociální a zdravotní služby totiž často nemají dostatečné informace o správné nutriční výživě, a mnohá z nich nemají prostor ani možnosti pro odbornou spolupráci s nutričními terapeuty.
Pro všechna zařízení, která usilují o vysokou kvalitu poskytované přímé péče, ale nemají potřebnou odbornou podporu ani možnost podložit, že vámi poskytovaná strava je nutričně vyvážená, bohatá a dostatečná, jsme spolu s odborníky na nutriční výživu připravili speciální vzdělávací program:
INTENZIVNÍ ONLINE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
CYGNUS EXPERT - Nutriční péče
Tento speciální vzdělávací program je zaměřený na oblast nutriční péče v pobytových sociálních službách. Pomůže vám zorientovat se v tématu podvýživy a potřeb vašich klientů, a zvýšit kvalitu stravování a postupů přímé péče v nutriční péči o vaše klienty.
Online vzdělávání zaměřené na praxi
Teoretickou a metodickou částí vás provede Mgr. Marek Křibík, DiS., nutriční terapeut s více než 12letou praxí a zaměřením na výživu v sociálních pobytových službách, který vám ihned vše názorně ukáže přímo v CYGNUSu. Zároveň vám bude k dispozici odborný konzultant ze společnosti IRESOFT.
Společně vás naučíme správně pracovat s nutričními hodnotami surovin ve skladech, a také s jejich pomocí sestavovat a plánovat nutričně vyvážené jídelníčky a upravovat receptury připravovaných pokrmů. Doplnění nutričních hodnot pomáhá odhalit nepřesně vedené receptury a opravy výdejek ze skladů, potažmo samotný proces nakupování potravin. Absolvování kurzu vám pomůže připravit vaše procesy na certifikaci známky Kvalitní nutriční péče a vyzdvihnout tak kvalitní stravu jako základní pilíř vámi poskytované péče.
Mgr. Marek Křibík, DiS.
Marek je ředitel společnosti Nutriční péče o.p.s. Je to zkušený odborník, který kombinuje znalosti z profese všeobecné sestry, nutričního terapeuta a sociálního pracovníka. Již více než 12 let se specializuje na výživu klientů v sociálních pobytových službách, zavádění standardů a vzdělávání pracovníků v oblasti výživy pro stravovací provozy i přímou péči.
Všechna vzdělávací setkání probíhají formou online interaktivního workshopu, přes platformu Microsoft Teams. K tomu, aby bylo setkání interaktivní a maximálně přínosné, je nutné mít zajištěný počítač s kamerou, mikrofonem a reproduktory.
V kurzu je dostupná kapacita pro max. 20 zařízení. Počet účastníků z jednoho zařízení není omezený. Rádi bychom vás motivovali, abyste k workshopům přizvali další své kolegy a kolegyně, kteří mají přímý vliv na to, jakou poskytujete ve vašem zařízení nutriční péči. Sílejte informace mezi sebou a diskutujte, ať informace získané z kurzu společně využijete na maximum.
Co vám vzdělávací program přinese?
Úsporu časua méně chyb
Kontrola nutričních hodnot pomáhá nejen hlídat kvalitu stravy, ale také vede k úpravě špatně zapsaných receptur. Automatizace procesů uspoří čas skladníka a nákupčího a minimalizuje chybovost.
Vyšší kvalitustravování
Podvýživa hrozí každému třetímu klientovi v sociálních službách. Komplikuje hojení ran a rekonvalescenci, snižuje kvalitu života a zvyšuje náročnost na péči. Pracujte s nutričními hodnotami a ovlivněte množství nutrientů potřebných pro prevenci vzniku podvýživy. Vyzdvihněte kvalitní stravu jako základní pilíř péče ve vašem zařízení!
Přípravu pro známku Kvalitní nutriční péče
Získáte podklady pro implementaci 6 z celkových 8 standardů nutných pro certifikaci známky Kvalitní nutriční péče a připravíte své procesy v nutriční péči. Díky tomu snadno doložíte standard poskytovaných služeb ve vašem zařízení.
Přínosy kurzu pro vás shrnul Marek Křibík, lektor kurzu, v krátkém videu:
Obsah vzdělávacího programu
- Uvedeme vás do odborného tématu podvýživy a jejích dopadů na kvalitu života klientů služby. Dále vám do vaší existující databáze pomůžeme naimportovat údaje o nutričních hodnotách k vašim položkám skladu. Jedná se o zhruba 1 400 položek.
- Část pro stravovací provoz: naučíte se plně využívat CYGNUS pro automatizaci propočtů nutričních hodnotodhalit chybné receptury či nevhodné kombinace pokrmů. vámi zadávaných jídelníčků. Tento krok vám pomůže Naučíte se pracovat s nutričním rozborem, který vám pomůže zaměřit se na kvalitnější skladbu jídelníčků.
- Část pro přímou péči: seznámíme vás s jednotlivými nástroji Nutriční dokumentace v CYGNUSu a naučíme vás s nimi pracovat tak, abyste co nejvíce využili jejich přínos.
- Získáte předvyplněnou šablonu nutričního standardu pro vytvoření a popis „Dietního systému“, která umožní zachytit a popsat kvalitu a principy stravování. Dále získáte předvyplněnou šablonu „Nutričního standardu“ pro přímou péči, která slouží k zachycení dobré praxe zařízení a pro zafixování nastavených procesů v rámci správné nutriční péče
Průběh vzdělávacího programu - začínáme 22. 1. 2025!
Středa 22. 1. 2025 | 13:00 - 15:00
Úvodní část
Společná odborná část - MALNUTRICE
Pro přímou péči, stravovací provoz, nutriční terapeuty a metodiky
Pondělí 27. 1. 2025 | 13:00 - 15:00
Výchozí suroviny
Pro stravovací provoz
27. 1. - 5. 2. 2025 | 2 hodiny
Individuální termín pro každé zařízení pro napojení položek skladu na výchozí suroviny
Pro stravovací provoz
Středa 5. 2. 2025 | 13:00 - 15:00
Používání nutriční dokumentace
Pro sestry, nutriční terapeuty, vedoucí přímé péče a metodiky
Pátek 7. 2. 2025 | 13:00 - 15:00
Nastavení diet a výchozí suroviny
Pro stravovací provoz a nutriční terapeuty
Středa 12. 2. 2025 | 13:00 - 15:00
Nutriční rozbor
Pro stravovací provoz a nutriční terapeuty
Středa 19. 2. 2025 | 13:00 - 15:00
Sestavování jídelníčků a receptury
Pro stravovací provoz a nutriční terapeuty
Pondělí 24. 2. 2025 | 13:00 - 15:00
Nutriční standard pro přípravu a získání známky Kvalitní nutriční péče
Společná část
Pondělí 24. 2. 2025 | 13:00 - 15:00
Nutriční standard pro přípravu a získání známky Kvalitní nutriční péče
Společná část
Po skončení kurzu
Individuální osobní konzultace s nutričním terapeutem Markem Křibíkem
Máte zájem zúčastnit se tohoto jedinečného programu? Máte dotazy? Zajímají vás podrobnější informace k obsahu a přínosům kurzu?
Napište nám co nejdříve na e-mail obchod@iresoft.cz.
Kapacita programu je omezena na max. 20 zařízení. Při velkém zájmu nebudeme schopni vyhovět všem zájemcům.